Startsida

big-logo-header

Välkommen till Amfora Vinbaren!

När de första vinmakarna gjorde vin var tekniken helt annan än i dagens vinerier. Druvorna jästes i krus och amforor av lera och oftast lades druvklasarna i hela med stjälkar och allt. Själva jäsningen skedde spontant och efter några veckor eller ibland månader var vinet färdigt att drickas.

Vi hoppas att du ska tycka om vårt urval av amforaviner!

Klicka här för att se vår vinlista

Bokningsförfrågning

När de första vinmakarna gjorde vin var tekniken helt annan än i dagens vinerier. Druvorna jästes i krus och amforor av lera och oftast lades druvklasarna i hela med stjälkar och allt. Själv jäsningen skedde spontant och efter några veckor eller ibland månader var vinet färdigt att drickas.

De äldsta arkeologiska fynden om vintillverkning finner vi idag i Georgien, en gång i tiden en del i det stora Persiska Riket. Dessa är omkring 8 000 år gamla. Liknande fynd som visar på tidig jäsning av vin i amforor har man hittat i Armenien, daterade till 6 100 år gamla. Vi talar om den här delen av världen som ”Vinets Vagga”.

Än idag gör man den här typen av viner i Georgien och Armenien, till mindre del också i andra delar av världen som har inspirerats av denna antika vinframställning. Amfororna är gjorda av lera, de är mellan 600 och upp mot och strax över 2 000 liter stora och de grävs oftast ner i marken så att temperaturen i vinet under jäsning och lagring ska styras av den svala omgivande jorden. Det minskar också oxidationen.

Vita klassiska amforaviner

2014 Phesant’s Tears Tsolikauri Qvevri

Ursprung: Imereti, Georgien
Druvsort: Tsolikauri
Imereti ligger i västra Georgien och är ett mindre område med något fuktigt klimat tack vare närheten till Svarta Havet. Det är ovanligt att göra skaljäst amforavin av Tsolikouri, men här är ett mycket elegant sådant. Mjukt fruktigt, citrus, friskt och något blommigt, helt klart och torrt.

50 kr prov / 115 kr glas / 690 kr flaska

 

2016 Pheasant’s Tears Chinuri

Ursprung: Kartli, Georgien
Druvsort: Chinuri
Pheasant’s Tears är faktiskt ett delvis svenskägt vineri som gör en bred serie av amforaviner. Här är det den kring byn Mukhrani lokala druvan Chinuri man har gjort vinet av. Det är medelfylligt, fint fruktigt med en gul stenfrukt, citrusskal, en nyans av honung och en fin blommighet. Supergott!

50 kr prov / 115 kr glas / 690 kr flaska

 

2014 Zorah Voski

Ursprung: Armenien
Druvsort: Voskèat och Garandmak
Zorah Wines är ett av Armeniens mest ambitiösa vinerier och här visar de verkligen sin kvalitet. Ett utsökt, mjukt och elegant torrt vin med nyanser av torkad frukt och finstilt strävhet. Gjort av två antika lokala druvsorter och efter jäsning lagrat i cementamforor under elva månader.

50 kr prov / 115 kr glas / 690 kr flaska

Övriga vita amforaviner

2017 Cellers del Roure Cullerot

Ursprung: Valencia, Spanien
Druvsort: Verdil, Pedro Ximénez, Macabeo, Chardonnay
Cellers del Roure gör flera viner i amforor, det här domineras av den lokala Verdil och har jästs i ståltank men lagrats i medelstora amforor av lera. Stilen är lätt, blommig, fruktig och frisk.

60 kr / 125 kr / 770 kr

 

2015 Weingut Ott Qevre

Ursprung: Wagram, Österrike
Druvsort: Grüner Veltliner
Den biodynamiska toppodlaren Bernhard Ott gör detta eleganta, komplexa, blommiga och kryddiga vin med hela druvor från toppvingården Rosenberg. Vinet vildjäses och lagras med skalen i åtta månader i 500 till 2 000 liter stora georgiska amforor. Det här är sista årgången han gör av vinet – som nästan har vunnit kultstatus i Ösrterrike. Passa på innan vinet är ett minne blott!

1 290 kr flaska

Man gör både vita, röda och så kallade orangea viner i amforor och druvsorterna är i regel alltid gammaldags och lokala och för den breda publiken nästan helt okända. Vita viner jäses oftast med bara druvorna och skalkontakten under jäsning och lagring sträcker sig upp emot tre månader. Skaljäsningen gör vintypen ytterst unik. Vissa vita viner antar en gulaktig mot bärnstensliknande färg under lagringen tack vare druvornas skal och den lätta oxidation som sker. Den här typen av viner kallas för orangea viner. Både vita och orangea amforaviner har en liten strävhet från skalen som skiljer dem från andra vitviner.

Röda amforaviner är oftare mer lika sina klassiska röda syskon i vinvärlden eftersom man alltid jäser röda viner med skalen. Dock är de flesta röda amforaviner jästa med hela druvklasar och skal och stjälkar ger därför ofta en liten blommighet, kryddighet och mild beska till vinet.

I Georgien kallas amfororna för qvevri, i Armenien för karas. Produktionen är liten, men intresset för vinerna är stort, särskilt idag när mer naturligt framställda viner efterfrågas.

Orangea klassiska amforaviner

2015 Askaneli Brothers Rkasiteli Qvevri

Ursprung: Kakheti, Georgien
Druvsort: Rkasiteli
En klassisk producent grundad 1880, som har fått nytt liv från 1998 och gör utmärkta amforaviner. Det här fint fruktiga (aprikos, apelsinskal, torkad frukt), blommiga och medelfylliga vinet har en försiktig strävhet och torr smak. Vinet är jäst med druvskalen i amforor och har lagrats i dessa under sex månader med tre månaders skalkontakt.

35 kr prov / 75 kr glas / 460 kr flaska

 

2012 Mukado Mtsvane Traditional Kvevri

Ursprung: Mukuzani, Georgien
Druvsort: Mtsvane
Mtsvane är en antik georgisk druvsort som har förmågan att ge både smakrika viner med god kropp och samtidigt en fin syra. Vinmakaren Lado Uzunashvili, som har internationell skolning, gör här en långsam jäsning med skalen i amforor och har skapat ett underbart orange- och bärnstensfärgat vin och tack vare den långa skalkontakten har vinet en fin strävhet och absolut torrhet i eftersmaken.

55 kr prov / 120 kr glas / 700 kr flaska

2015 Askaneli Brothers Rkasiteli Qvevri

Ursprung: Kakheti, Georgien
Druvsort: Rkasiteli
En klassisk producent grundad 1880, som har fått nytt liv från 1998 och gör utmärkta amforaviner. Det här fint fruktiga (aprikos, apelsinskal, torkad frukt), blommiga och medelfylliga vinet har en försiktig strävhet och torr smak. Vinet är jäst med druvskalen i amforor och har lagrats i dessa under sex månader med tre månaders skalkontakt.

35 kr prov / 75 kr glas / 460 kr flaska

 

2012 Mukado Mtsvane Traditional Kvevri

Ursprung: Mukuzani, Georgien
Druvsort: Mtsvane
Mtsvane är en antik georgisk druvsort som har förmågan att ge både smakrika viner med god kropp och samtidigt en fin syra. Vinmakaren Lado Uzunashvili, som har internationell skolning, gör här en långsam jäsning med skalen i amforor och har skapat ett underbart orange- och bärnstensfärgat vin och tack vare den långa skalkontakten har vinet en fin strävhet och absolut torrhet i eftersmaken.

55 kr prov / 120 kr glas / 700 kr flaska

Röda klassiska amforaviner

2016 Pheasant’s Tears Saperavi Qvevri

Ursprung: Kakheti, Georgien
Druvsort: Saperavi
Saperavi är den viktigaste blå druvsorten i Georgien. Ungefär 10% av druvklasarna var hela med stjälkarna, resten av stjälkarna togs bort för jäsningen i amfororna. Det här är ett mörkt fruktig, kryddigt och nyanserat vin med en fin blommighet från stjälkarna och en trevlig komplexitet från stjälkar och skal.

50 kr prov / 115 kr glas / 690 kr flaska

 

2012 Mukado Saperavi Traditional Kvevri

Ursprung: Mukuzani, Georgien
Druvsort: Saperavi
Mukado är en av landets bästa och mest välrenommerade producenter. Det här vinet jäses med delvis hela druvklasar och upp mot 5–6 månaders skalkontakt i små amforor. Vinet är mörkt, kryddigt och lite ”köttigt” med god komplexitet.

55 kr prov / 130 kr glas / 790 kr flaska

 

2013 Zorah Krasì Karas

Ursprung: Armenien
Druvsort: Areni
Areni Noir är en av de allra viktigaste blå druvsorterna i Armenien och toppfirman har planterat den på de egna rötterna tack vare det höga läget, omkring 1 400 meter över havet. Druvorna har jästs i amforor av cement. Vinet har en fantastiskt ren och elegant, mörkfruktig och lätt kryddig doft och en utsökt struktur av frukt, syra och strävhet.

55 kr prov / 120 kr glas / 730 kr flaska

2016 Pheasant’s Tears Saperavi Qvevri

Ursprung: Kakheti, Georgien
Druvsort: Saperavi
Saperavi är den viktigaste blå druvsorten i Georgien. Ungefär 10% av druvklasarna var hela med stjälkarna, resten av stjälkarna togs bort för jäsningen i amfororna. Det här är ett mörkt fruktig, kryddigt och nyanserat vin med en fin blommighet från stjälkarna och en trevlig komplexitet från stjälkar och skal.

50 kr prov / 115 kr glas / 690 kr flaska

 

2012 Mukado Saperavi Traditional Kvevri

Ursprung: Mukuzani, Georgien
Druvsort: Saperavi
Mukado är en av landets bästa och mest välrenommerade producenter. Det här vinet jäses med delvis hela druvklasar och upp mot 5–6 månaders skalkontakt i små amforor. Vinet är mörkt, kryddigt och lite ”köttigt” med god komplexitet.

55 kr prov / 130 kr glas / 790 kr flaska

 

2013 Zorah Krasì Karas

Ursprung: Armenien
Druvsort: Areni
Areni Noir är en av de allra viktigaste blå druvsorterna i Armenien och toppfirman har planterat den på de egna rötterna tack vare det höga läget, omkring 1 400 meter över havet. Druvorna har jästs i amforor av cement. Vinet har en fantastiskt ren och elegant, mörkfruktig och lätt kryddig doft och en utsökt struktur av frukt, syra och strävhet.

55 kr prov / 120 kr glas / 730 kr flaska

Övriga röda amforaviner

2017 Cellers del Roure Safrà

Ursprung: Valencia, Spanien
Druvsort: Mando, Monastrell, Garnacha
Ett ganska lätt, mjukt och fruktigt vin med fina tanniner som till 70 procent görs av den unika lokala sorten Mando. Jäsningen har ägt rum i tankar, men lagringen har skett i amforor. Cellers del Roure hade tänkt sig göra vinerna på mer modernt vis, men när de skulle bygga sitt nya vineri och grävde ner i marken hittade de ett 500 år gammalt vineri med 90-talet små amforor. Det ledde till att de började göra amforaviner av sina anrika lokala druvsorter.

60 kr / 130 kr / 770 kr

Röda viner från persiska vingårdsägare

2008 Maysara Estate Cuvée Pinot Noir

Ursprung: Willamette Valley, Oregon, USA / Druvsort: Pinot Noir
Maysara Winery är en stor biodynamiskt certifierad vinproducent i en vacker dalgång i McMinnville i centrala Willamette Valley i Oregon, ett område nästan helt fokuserat på Pinot Noir. Firman grundades 1997 av Moe och Flora Momtazi. Druvorna kommer från flera lotter i deras 218 hektar stora vingård.

1 090 kr flaska

 

2007 Maysara Asha Pinot Noir

Ursprung: Willamette Valley, Oregon, USA / Druvsort: Pinot Noir
De tre systrarna Momtazi som sköter firman och gör vinerna, gör ett par specialtappningar av Pinot Noir. Det är en av dem, ett elegant och komplext vin med silkighet och fräschör. ”Asha” är persiska och betyder rent samvete och goda tankar.

1 090 kr flaska

 

2014 Darioush Pinot Noir

Ursprung: Russian River Valley, Kalifornien, USA / Druvsort: Pinot Noir
Darioush Winery grundades 1997 av den persiska entreprenören Darioush Khaledi. Eftersom det var i Napa Valley han etablerade sig blev det främst Bordeauxdruvor i hans vingårdar – till det här vinet köper han därför druvor från det mycket svalare området Russian River Valley i Sonoma. Det är en smakrik, soligt rödfruktig och mjuk version av Pinot Noir som verkligen är älskvärd.

145 kr glas / 900 kr flaska

 

2012 Darioush Shiraz

Ursprung: Napa Valley, Kalifornien, USA / Druvsort: Syrah
Eftersom Darioush Khaledi är uppvuxen i staden Shiraz i Iran, gör han såklart ett vin av Syrah som han har döpt till synonymnamnet Shiraz. Och det är riktigt bra, ett av de bättre av druvsorten i norra Kalifornien, mörkt fruktigt och kryddigt med en liten blommighet.

145 kr glas / 900 kr flaska

 

2013 Darioush Signature Merlot

Ursprung: Napa Valley, Kalifornien, USA / Druvsort: Merlot
Merlot? Varför inte – här har du en riktigt seriös druvren buteljering från soldränkta men ändå ganska svala vingårdar i Napa Valley. Det här är rikt och mörkfruktigt, mjukt, intensivt, och gott.

145 kr glas / 900 kr flaska

 

2013 Darioush Caravan Cabernet Sauvignon

Ursprung: Napa Valley, Kalifornien, USA / Druvsort: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec
Det här är firmans så kallade andravin, en selektering av bra viner som inte når genom nålsögat för att hamna i det exklusiva toppvinet. Det är således ett riktigt bra köp eftersom kvaliteten är hög och priset mer måttligt. Ett år i ekfat, sedan buteljerades vinet.

135 kr glas / 845 kr flaska

 

2014 Darioush Signature Cabernet Franc

Ursprung: Napa Valley, Kalifornien, USA / Druvsort: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
Det här vinet görs i väldigt liten volym, det är en cuvée av cirka 90% av Cabernet Sauvignon med en mindre inslag av de andra. Det är ett fint fruktigt och elegant, samtidigt smakrik på typiskt kaliforniskt vis.

145 kr glas / 900 kr flaska

 

2014 Darioush Signature Cabernet Sauvignon

Ursprung: Napa Valley, Kalifornien, USA / Druvsort: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
Firmans verkliga signatur och prestigevin är det här, gjort till cirka 85% av Cabernet Sauvignon med ett mindre inslag av de andra. Det är ett mäktigt och typiskt kaliforniskt vin med mörk och tät frukt och en liten fatkrydda, samtidigt lent fruktigt och elegant. Gott nu, men också ett vin att lagra i många år.

210 kr glas / 1 290 kr flaska

Mousserande viner

Takar Extra Brut

Ursprung: Aratagsotn, Armenien / Druvsort: Kangun
Gjord från handplockade druvor ett tusen meter över havsytan, Takar Extra Brut visar av den eleganta stilen från Kangundruvan. Ett bubbel som smakar väl till oster med sin briochearom och fruktiga fräschhet.

70 kr glas / 410 kr flaska

 

NV Keush Methode Traditional

Ursprung: Vayots Dzor, Armenien / Druvsort: Voskeat, Khatouni, Areni Noir
Från vingårdar på 1 500 till 1 800 meters höjd i sydvästra Armenien kommer detta mousserande vin, gjort enligt den traditionella metoden med den andra jäsningen i flaskan. Vinstockarna är mellan 60 och 100 år gamla och växer på sina egna rötter. Två års lagring på jästen, sedan dégorgering. Smaken är djup och intensivt fruktig, men också frisk med en liten mineralet och god längt – det är en seriöst och smakrikt mousserande vin.

115 kr glas / 690 kr flaska

Övriga vita viner

2017 Ott Gemischter Satz

Ursprung: Wagram, Österrike / Druvsort: Chardonnay, Weissburgunder, Grüner Veltliner, Riesling, m fl
I det gamla Persien, och i de gamla vinkulturerna, planterades druvorna alltid blandade i vingårdarna. När hösten kom skördades alla druvor på samma gång och det var den samlade karaktären av alla druvsorter och de olika mognadsgraderna som gjorde vinet säreget. Så här gör man sällan viner idag, men på sina håll lever kulturen kvar. Bernhard Ott är en av Österrikes bästa vinmakare, biodynamiskt certifierad, och han gör just ett tankjäst vin enligt den här idén, som lokalt kallas Gemischter Satz.

115 kr glas / 690 kr flaska

Övriga roséviner

2015 Trinity Canyon Vineyards 6100 Rosé

Ursprung: Vayots Dzor, Armenien / Druvsort: Areni Noir
Självklart vill man dricka rosé när det våras, eller bara för att det är gott till ostar och charkuterier. Det här vinet görs av den lokala druvsorten Areni Noir från vingårdar på 1 300 meters höjd, skördad i mitten av oktober och framställt genom en långsam pressning för en svag färg. Sedan jäsning i ståltank. Rent bärigt, friskt och fint fruktigt – ett spännande alternativ till all sydfransk rosé.

80 kr glas / 460 kr flaska

Övriga röda viner

2015 Lurton Hafez Shiraz

Ursprung: Côtes du Roussillon, Frankrike / Druvsort: Syrah
Den framstående vinmakaren François Lurton är känd från Bordeaux, Spanien, Chile, och södra Frankrike. Vinet är gjort av druvan Syrah, som också går under namnet Shiraz, i en mörk och fruktig stil med fin kryddighet och en nyans av ekfat.

80 kr glas / 480 kr flaska

 

2013 Lurton Shahrzad

Ursprung: Côtes du Roussillon, Frankrike / Druvsort: Syrah, Grenache, Carignan, Mourvèdre
Ytterligare ett vin från François Lurton, från samma område som Hafez Shiraz men i en klassisk sydfransk mustig, solmogen och kryddig stil med 50% Syrah och resten övriga sydfranska druvsorter.

130 kr glas / 800 kr flaska

 

2017 Mas de Libian Khayyâm

Ursprung: Côtes du Rhône, Frankrike / Druvsort: Grenache, Syrah, Mourvèdre
Detta biodynamiskt odlade vin har gjorts som en hyllning till den persiska poeten Omar Khayyâm. Det är en cuvée av 75% Grenache med Syrah och lite Mourvèdre, typiskt för södra Rhône. Mycket frukt, läcker kryddig, god solmogen kropp men fina tanniner.

50 kr prov / 90 kr glas / 520 kr flaska

 

2016 Mas de Libian Khayyâm

Ursprung: Côtes du Rhône, Frankrike / Druvsort: Grenache, Syrah, Mourvèdre
Samma vin som ovan, men med ett års extra mognad. Vinet är i stilen lite lättare, annars samma god frukter och kryddighet.

55 kr prov / 100 kr glas / 550 kr flaska

 

2015 Mas de Libian Khayyâm

Ursprung: Côtes du Rhône, Frankrike / Druvsort: Grenache, Syrah, Mourvèdre
Ytterligare en årgång av detta trevliga vin, men från den mer koncentrerade årgången 2015. Här kan man vänta sig något större kraft och struktur, lite mer av allt helt enkelt.

60 kr prov / 110 kr glas / 590 kr flaska

 

2012 Persian Tradition Shiraz Persepolis

Ursprung: Monterey, Kalifornien, USA / Druvsort: Syrah
Persian Tradition är ett ganska litet amerikanskt vinmärke med två viner, ett av Chardonnay och detta av Syrah, som man såklart har döpt till synonymen Shiraz som också är en persisk stad. Vinet kommer från vingårdar söder om San Francisco och har en mörk fruktighet, en liten kryddighet och medelfyllig kropp.

150 kr glas / 900 kr flaska

 

2015 José de Sousa Mayor

Ursprung: ? / Druvsort: ?

55 kr prov / 100 kr glas / 550 kr flaska

Smått och gott att äta till vinerna

Pizzor

100 kr

  • Salami & Basilika
  • Parma & Ruccola
  • Stracciatella

 

Ostar & Charkuterier

Liten ostbricka
(2 bitar; gorgonzola & provolone)
100 kr Stor ostbricka
(4 bitar; gorgonzola, morla, provolone, & occelli)
160 kr Ost- och charkbricka
(2 ostar; gorgonzola, provolone; 4 korvar; tryffel, fänkål, vildsvin, svartpeppar)
220 kr

Smårätter

70 kr

  • Kycklingröra med potatis, majonnäs och grönsaker
  • Stark lammkorv med lök och potatis
  • Gröna oliver med malda valnötter och
  • granatäppelsirap
  • Capresesallad

Mellanrätter

110 kr

Grill

  • Alla grillrätter serveras med ris och yogurtsås

Lammracks

  • Saffransmarinerad kycklingfilé
  • Lamminnerfilé
Grytor
Alla grytor serveras med ris
  • Lammgryta med örter
  • Välkokt lammlägg i tomatsås
  • Spenatgryta med plommon (vegansk)

Amfora Vinbaren 111

Tisdag – Torsdag 17-23
Fredag 16-01
Lördag 17-01 Regeringsgatan 111
070 460 50 97
info@vinbaren111.se
Scroll to Top